Test żywieniowy, który może przewidzieć przyszłą utratę kości szczękowej

Naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo byli w stanie zidentyfikować dwa kluczowe składniki śliny, które mogą być wykorzystane do przewidywania wielkości ubytku kości w jamie ustnej w przyszłości. Utrata kości w jamie ustnej jest szkodliwa dla zębów, ponieważ kość wokół zęba jest niezbędna do utrzymania go na miejscu.

Badacze porównali zdjęcia rentgenowskie ponad 100 pacjentów i powiązali je z poziomami białek w ślinie. Stwierdzono, że poziom IL-1-beta był wyższy u pacjentów ze znacznym ubytkiem kości. Stwierdzono, że inne białko osteonektyny ma odwrotny stosunek do utraty kości. "Wyniki te pokazują, że ponadprzeciętny poziom IL-1-beta w ślinie może okazać się pomocny w podjęciu przez stomatologa decyzji o leczeniu pacjenta z powodu chorób przyzębia" - powiedział główny badacz Frank Scannapieco, doktorant, profesor i kierownik Katedry Biologii Jamy Ustnej w szkole stomatologicznej UB. Wyniki badań zostały zaprezentowane na dorocznym spotkaniu Międzynarodowego Stowarzyszenia Badań Stomatologicznych (International Association of Dental Research). "Możemy zmierzyć głębokość kieszonek dziąsłowych, czyli ilość kości pozostałej na zdjęciu rentgenowskim, ale te metody mówią nam tylko o tym, jak wiele uszkodzeń już zostało zrobione. Ten test biomarkera może również zapewnić szybki i łatwy sposób długoterminowego monitorowania pacjentów i określenia, czy dany zabieg jest skuteczny" - powiedział Scannapieco.

Patricia Yen Bee Ng, Maureen Donley, D.D.S., Ernest Hausmann, D.M.D., Ph.D., Alan Hutson, Ph.D., Jean Wactowski-Wende, Ph.D. i Paul Bronson. Doktor Edward Rossomando z Uniwersytetu w Connecticut byli pozostałymi badaczami, którzy przyczynili się do tego badania. Narodowy Instytut Badań Stomatologicznych i Twarzowo-Czaszkowych wspierał badania.

Autor